Dra. Montserrat Riera i Creus Especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia
Dra. Montserrat Riera i CreusEspecialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Tractaments en l'artrosi de genoll

Les opcions de tractament son diferents en funció del grau d'artrosi i de la forma com incapacita al malalt.  Aquestes opcions són: 

 

Tractament mèdic: L'objectiu és disminuir  el dolor per millorar la qualitat de vida. Hi ha diferents fàrmacs que ens poden ajudar : paracetamol en artrosi lleu, antiinflamatoris no estoides (ibuprofè, naproxè, etc) i condroprotectors (sulfat de glucosamina, condoitin sulfat). 

 

Rehabilitació: per enfortir la musculatura, millorar la mobilitat del genoll i disminuïr el dolor.

 

Infiltracions: si amb el tractament mèdic no hi ha milloria, les infiltracions s'han de tenir en compte com a procediments senzills per millorar el dolor. Consisteix en la introducció d'un medicament dins de l'articulació amb una agulla intradèrmica. N'hi ha de diferents tipus de fàrmacs o productes i cada un actua de diferents formes. 

a. infiltracions de corticoides:  actua disminuínt el dolor agut articular per l'efecte antiinflamatori local del corticoide. La quantitat d'aquestes infiltacions anuals està limitada. 

b. Infiltracions d'àcid hialurònic : l'acid hialurònic actua com a lubricant de l'articulació. (veure més informació en l'apartat de tècniques d'aquesta pàgina web). 

c. Infiltracions de PRP o plasma ric en plaquetes: és un producte biològic obtingut de la propia sang del pacient i després de aplicar-li un procés de centrifugat . El producte resultant te efectes regeneratius i antiinflamatoris. S'injecten  dins de l'articulació de genoll en forma d' infiltració (més informació a apartat de tècniques d'aquesta pàgina web).

 

Osteotomies al voltant de genoll: els pacients que tenen una desaliniació de l'eix de la cama (ex. cames arquejades o garrelles) pateixen una modificació en la zona de carrega del genoll que pot provocar un desgast en alguna zona del genoll .L'osteotomia consisteix en posar o treure una cunya d'os  al fémur o a la tibia per modificar l'aliniació de l'extremitat (deixar la cama recte)  i que la càrrega del cos es distribueixi en parts iguals per tot el genoll. L'objectiu és que disminuieix el dolor i evitar la progressió de l'artrosi. 

https://youtu.be/xxo4H4COIaE

 

Implants de colàgen acel.lular: indicada en l'artrosi de genoll en fases inicials en que es veu a la Ressonància una lesió localitzada petita en el cartílag . Consisteix en fer una artroscopia a quiròfan, localitzar la zona de la lesió del cartilag i posar-hi localment un implant de colàgen per reparar la lesió. L'objectiu és evitar que la lesió progressi a una artrosi més severa i  evitar o retrassar la pròtesi de genoll.

 

Pròtesi de genoll  en el cas de que els anteriors tractaments ja no són efectius i hi ha una perdua de la qualitat de vida i dolor persistent, procedirem a la implantació de pròtesi de genoll. (més informació a partat tècniques d'aquesta pàgina web)

 

 

 

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Montserrat Riera Creus