Dra. Montserrat Riera i Creus Especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia
Dra. Montserrat Riera i CreusEspecialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Pròtesi de genoll

La pròtesi de genoll és un implant metàl.lic que reemplaça les superfícies articulars que estan malmeses per alguna malaltia, habitualment per l'artrosi. Aquest implant reprodueix el moviment del genoll i permet tenir una vida activa i sense dolor. 

Quan està indicat operar-se d'una pròtesi de genoll?

La pròtesi de genoll es posa quan l'articulació està molt deteriorada, lo qual provoca dolor, pèrdua de mobilitat del genoll i limitacions importants en l'activitat diària del pacient.

S'han de donar totes aquestes condicions, ja que hi ha malalts que potser tenen una articulació molt deteriorada, però no tenen dolor i poden fer una vida activa sense massa problemes. En aquest cas, encara que l'articulació estigui malmesa, no seria tributari d'operar-se en aquest moment. 

 

Hi ha tractaments alternatius a la protesi de genoll? 

Cada malalt és diferent i cada un té el seu propi tractament . Hi ha tractaments alternatius a la pròtesi que també hem de tenir en compte. La pròtesi  és l'últim esglaó en el tractament de l'artrosi de genoll i només la posem en cas de que els altres tractaments més conservadors hagin fracassat. 

 

Quins serien aquests tractaments alternatius? 

En primer lloc el més important és fer exercici  per millorar la musculatura (caminar sense pressa, gimnàstica dins de l'aigua, bicicleta estàtica, etc). 

També hi ha tractaments mèdics que ens poden ajudar:  antiinflamatòris, glucosamina, infiltracions d'acid hialurònic o factors de creixement plaquetar, etc.

 

Hi ha diferents tipus de pròtesi de genoll?

En l'actualitat els components que formen la pròtesi poden ser de diversos materials i amb múltiples dissenys. Pocs dissenys solen ser superiors o inferiors als alres. Cap sistema d'implant és apropiat per tots els pacients, per tant, el cirurgià ha de tenir un coneixement dels diferents tipus i dels seus punts forts i dèbils.La selecció de disseny i materials es basa en les necessitats del malalt, el nivell d'activitat , la qualitat i les dimensions de l'os , la disponibilitat de l'implant i instrumental apropiat  i l'experiència del cirurgià en un tipus d'implant determinat.

En els meus malalts poso a la seva disposició la possibilitat d'implantar una pròtesi de genoll personalitzada tipus 3D. 

 

Quin és el postoperatori d'una pròtesi de genoll?

El més important en el postoperatori és poder seguir una bona rehabilitació. A les 12 -24 hores el malalt pot començar a caminar i el fisioterapeuta comença a ajudar a fer flexo-extensió del genoll.  Al principi la flexió és poca, però a mesura que van passant els dies s'aconsegueix anar flexionant progressivament el genoll fins a aconseguir un mínim de 90º. La rehabilitació s'ha de fer amb el fisioterapeuta  2 mesos i després el propi pacient la segueix fent exercicis a casa  durant 6 mesos. 

 

Pot haver refús a la pròtesi?

Amb els materials actuals i excepte en casos molt excepcionals d'al·lèrgia als metalls no sol haver-hi refús. Si el malalt sap que te al.lèrgia a algun metall ( ex. níquel) ho ha de comunicar al seu metge per tal de fer les proves adients i triar una pròtesi que no porti els metalls que provoquen l'al.lèrgia. 

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Montserrat Riera Creus